Ridders in de Orde van Oranje-Nassau
- 26 april 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Elk jaar worden er verpleegkundigen en verzorgenden onderscheiden tijdens de Lintjesregen op de dag voor Koningsdag. Vandaag ontvingen onder anderen Johan Lambregts (1955) en Sonja van Hees (1955) een lintje. Beiden zijn vrijdagochtend 26 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Johan Lambregts, verpleegkundige én gezondheidswetenschapper, is een pionier geweest in het hiv- en aidstijdperk in de jaren ’80. Hij was een van de eerste verpleegkundig aidsconsulenten in Nederland en zette in het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum (AMC) de polikliniek voor aidspatiënten op.
Ook heeft hij aan de wieg gestaan van de Stichting Nationaal Museum Verpleging en Verzorging in 1993. Dit is later – dankzij zijn vrijwillige inzet – overgegaan naar V&VN onder de naam Historisch College FNI. “Zonder Johan was het museum en het erfgoed én het collectieve geheugen van de verpleging en verzorging in ons land niet bewaard gebleven”, roemen collega’s hem.
Johan, die zichzelf ‘verplegingswetenschapper’ noemt, zet zich tot op de dag van vandaag intensief in voor de zichtbaarheid van verpleegkundigen en verzorgenden én voor een beter imago en positionering van het beroep. Zo is hij bijvoorbeeld betrokken (geweest) bij meerdere ambassadeursprojecten van V&VN.
'Met hart, hoofd en handen'
Sonja van Hees begon haar lange loopbaan als verpleegkundige. Jarenlang was zij het hoofd van het eerste antroposofische ziekenhuis in ons land: Berg en Bosch. Begin jaren ’80 was Sonja actief betrokken bij de totstandkoming van de opleiding tot verpleegkundige Antroposofische Zorg. Nog steeds is zij verbonden aan Plegan Opleidingen, waar ze onder meer werkt als docent. Op internationaal niveau denkt zij bovendien mee over verpleegkundige opleidingen vanuit een antroposofische invalshoek.
Plegan Opleidingen is nauw verbonden aan de afdeling V&VN Antroposofische Zorg. Dit instituut verzorgt zowel de voortgezette opleiding als de nascholingsdagen voor verpleegkundigen en verzorgenden. In 2017 behaalde Sonja het diploma verpleegkundig specialist GGZ.
“Sonja is een verpleegkundige die met hart, hoofd en handen haar beroep met passie uitoefent. Hiermee stimuleert ze een nieuwe generatie verpleegkundigen om hun vak duurzaam – bijvoorbeeld met natuurlijke middelen – inhoud te geven”, zo laat de afdeling V&VN Antroposofische Zorg weten.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.