Reactie V&VN op OVV-rapport: baas over eigen veiligheid
- 16 februari 2022
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- V&VN Algemeen
Verpleegkundigen en verzorgenden moeten zeggenschap hebben over het crisisbeleid, en baas kunnen zijn over hun eigen veiligheid. Dit stelt V&VN-voorzitter Bianca Buurman naar aanleiding van het vandaag gepresenteerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de eerste coronagolf. Ook moet er ruimhartige financiële compensatie komen voor zorgmedewerkers die met long COVID kampen, nu is bevestigd dat het ministerie van VWS een goede bescherming van kwetsbare ouderen en zorgverleners maandenlang heeft tegengehouden.
Buurman: “De OVV concludeert terecht dat het Outbreak Management Team de ouderenzorg niet of nauwelijks in het vizier had. Er is veel te weinig geluisterd naar verpleegkundigen en verzorgenden. Terwijl onze beroepsgroep veel eerder dan de OMT-artsen en -virologen zag dat medewerkers het virus in huizen binnen brachten, dat bewoners klachten niet konden uiten, dat bewoners met dementie niet goed te instrueren waren.”
“Het RIVM hield desondanks vast aan een onveilige richtlijn voor persoonlijke beschermende middelen (pbm). V&VN heeft aanhoudend bij het RIVM aangedrongen op aanscherping van de richtlijn en stimulering van preventief pbm-gebruik. Dit gebeurde in overleggen, in berichtgeving, op social media, via de pers en per brief. Pas maanden later heeft het RIVM de richtlijn aangepast. Nu blijkt dat dit niet eerder is gebeurd door druk vanuit het ministerie van VWS. Daardoor kregen kwetsbare ouderen niet de bescherming die zij nodig hadden en werden zorgverleners aan grote risico’s blootgesteld. Het is noodzakelijk dat beleid, en dus ook richtlijnen, voortaan met en door verpleegkundigen en verzorgenden wordt opgesteld.”
Buurman benadrukt: “Verpleeghuizen en aanbieders van wijkverpleging baseerden hun pbm-beleid op de richtlijnen van het RIVM. Daarom was het zo belangrijk dat de RIVM zijn richtlijn meteen aanpaste. Dat was tijdens de eerste golf de enige manier om kwetsbare ouderen en hun zorgverleners goed te beschermen. Dat dit is niet is gebeurd, is rampzalig gebleken. De overheid draagt een grote morele verantwoordelijkheid om volledige openheid van zaken te geven, alle zorgverleners die ziek zijn geworden ruimhartig te compenseren en excuses aan te bieden. Het kan niet zo zijn dat onze collega’s nu de gang naar het UWV moeten maken of hun huis moeten verkopen.”
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.