Maryam krijgt subsidie voor SPV-opleiding: ‘Een gouden kans!’
- 9 februari 2021
- Nieuwsbericht
- Academie
- Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen
Weer de (digitale) schoolbanken in. Maryam Jalilifar (48) uit Bleiswijk is afgelopen week begonnen aan de post-hbo-opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) aan AvansPlus in Breda. Ze is één van de 82 studenten die met een eenmalige subsidie - die er mede dankzij de inspanning van V&VN is - gebruik kan maken van een extra opleidingsplaats. De subsidie is beschikbaar gesteld door VWS om de wachttijden in de geestelijke gezondheidzorg tegen te gaan. “Je bent nooit uitgeleerd.”
Maryam werkt bij Antes, een instelling gespecialiseerd in psychiatrie en verslaving in Rotterdam. “Ik werk met cliënten met ernstige psychische problemen, in veel gevallen zijn ze dakloos en is er een verslaving in het spel.” Van uitkeringen regelen en behandelingen starten, tot kijken waar iemand het beste past. “Het is complexe zorg, waarbij we steeds het vertrouwen van de patiënt moeten winnen.”
Afgelopen vrijdag stond de eerste studiedag op het programma. “Het was spannend en leuk. Er was een kennismaking en ik ben aan de slag gegaan met een opdracht”, vertelt Maryam. Ze ziet de SPV-opleiding als een nieuw begin. “Ik kom uit Iran en daar heb ik psychologie gestudeerd. Toen ik naar Nederland kwam, kon ik geen werk vinden. Ik ben toen begonnen aan de opleiding verpleegkunde (mbo) en psychologie (hbo). Die laatste heb ik niet afgemaakt omdat ik moeder werd van een tweeling. Het was niet te combineren. Ik ben zo blij dat ik nu weer kan studeren, mezelf kan ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd.”
Even doorzetten
“Ik wilde deze opleiding heel graag doen, ook om mijn cliënten in de toekomst nog beter te kunnen helpen. Dat ik het studiegeld niet zelf hoef te betalen is echt een droom die uitkomt. Ik ben heel dankbaar.” Maryam vindt het belangrijk dat er subsidie is. “Het geeft ook mensen zoals ik, met beperkte financiële mogelijkheden, de kans om zich te ontwikkelen. Een gouden kans!”
De opleiding duurt anderhalf jaar. “Ik heb mijn kinderen er al op voorbereid dat het een drukke periode zal worden”, zegt Maryam. Ondanks dat de wekelijkse lesdag onder werktijd is en dat ze haar stage-uren op haar werk kan maken, zal ze ook veel in haar vrije tijd moeten studeren. “Het wordt zwaar, maar het is voor het goede doel. Gewoon doorzetten en dan is het voor je het weet voorbij. Het is de moeite waard. Ik heb er zin in en ik ben er klaar voor.”
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.