Hoe help jij je collega's de beste zorg te leveren?

  • 23 november 2016
  • Nieuwsbericht
  • VS Register
  • VS Register
20161123 Reflectie

Als verpleegkundige of verzorgende leer je de hele dag, bijvoorbeeld via reflectie. Reflectie is het proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis. Intervisie en intercollegiale toetsing zijn vormen van reflectie, ook overdrachtsmomenten en werkoverleggen bieden kansen. In de week van de reflectie delen verschillende V&VN-leden hun ervaringen ter inspiratie.

Luister naar elkaar

"Als je nooit stilstaat bij je werk, staat je ontwikkeling stil. Voor mij is intervisie essentieel om mijn werk goed te doen. Ik neem een stap terug en kijk met een helicopterview naar wat er beter kan. Zo was er een zoon van een cliënt die mij elke dag meerdere keren opbelde. Dit irriteerde mij en ik besprak het met een collega. Die stelde mij de vraag 'Waarom belt de zoon zo vaak?'. Deze vraag had ik mijzelf nog niet gesteld. Toen ik met deze vraag in mijn achterhoofd het gesprek met de zoon aanging ontstond er wederzijds begrip. Inmiddels is de situatie een stuk rustiger geworden." zegt Jaline Veurink. "Al mijn collega's staan er voor open dat ik ze bel of naar ze toe ga als ik met zo'n situatie zit. Vooral dingen tussendoor bespreken wordt gewaardeerd. Het is van belang dat je elkaar kunt vertrouwen, goed kunt luisteren en de vraag achter de vraag hoort."

Structuur helpt

"Zes keer per jaar hebben we intervisie gepland en zes keer intercollegiale toetsing. Ik vind het heel belangrijk omdat je beter kan vergelijken en hierdoor eenduidiger informatie aan cliënten geeft." aldus Brigit Bogers, verpleegkundig specialist op een intensive care afdeling met te vroeg geboren kinderen. "Je leert van elkaar en kan groeien in je functie. In de weekreflectie kijken we wat we concreet kunnen aanpakken. Hierdoor is bijvoorbeeld gezorgd dat artsen en verpleegkundigen aan het begin van de dag de planning afstemmen. Ik merk dat je een structuur nodig hebt, een format. Verwachtingen moeten worden uitgesproken en mensen moeten kort en krachtig formuleren om reflectie effectief te maken."

Leren van wat er goed gaat

"Ik reflecteer zelf regelmatig hoe de dag gelopen is en probeer ook met collega’s anders te kijken naar een situatie. Zo zijn we met een verbeterbord bezig. We kijken ook wat er goed gaat en hoe dat goed kan blijven gaan." vertelt Mirjam Kist de Ruijter, verpleegkundige in de Ambulante Nachtzorg en intramuraal Kleinschalig wonen. "Bij de mensen waar ik voor zorg is het soms lastig om ze zelf te vragen wat ze ergens van vinden, dus observeer je veel. In de thuiszorg ga ik meer in gesprek. Voor mij hoort reflectie bij de bewustwording van de huidige tijd. Je luistert naar de wensen van degene voor wie je zorgt met je oren en hart."

Toevoegen aan je register

Als verpleegkundige of verzorgende kun je verschillende vormen van reflectie opvoeren onder de Overige Deskundigheidsbevorderende Activiteiten (ODA) in het Kwaliteitsregister V&V.
Als verpleegkundig specialist moet je zelf in vijf jaar minimaal 40 uur aan intercollegiale toetsing hebben gevolgd.

Van 21 tot en met 25 november vindt de week van de reflectie plaats. Henk Bakker, voorzitter V&VN heeft in het kader van deze week een blog geschreven op Skipr.nl.

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)